Spectrum Design Architecs | Engineers

State & City Building, Adaptive Reuse to Condominiums

APVA's Gabriella Page Historic Preservation Award, 2007

Roanoke, Virginia

In December 2007, the 107 year-old Roanoke State & City Building became the first LEED certified building in Southwest Virginia and the first historic renovation project in the nation to be LEED certified. Spectrum Design provided architectural and engineering design services for the project, as well as management of the historical preservation and LEED certification processes. The eight-story historic office building was renovated to accommodate an existing jewelry store, one floor of new commercial office space, and seven residential levels comprised of new 4,000 sq. ft. condominiums and one 8,000 sf. ft penthouse.

Scoring all 10 possible LEED points for energy efficiency, the facility features an extensive array of sustainable elements. A water source heat pump configuration comprises the new HVAC system and is coupled with ultra-high efficiency condensing boilers, contributing to an estimated [105 or 88?] percent annual savings in heating and cooling costs. Low-water use fixtures such as dual-flush toilets and low-flow shower heads and faucets allow for a 40 percent annual water savings. Six inches of insulation was installed below a new, white membrane roof to conserve energy and high efficiency fluorescent and halogen lighting is used in combination with maximum natural daylight. Only low volatile organic compounds, including paints, sealers, adhesives, and carpets were used throughout the building.

To preserve the historic appearance of the building, the exterior façade was restored using custom designed, pre-cast concrete masonry blocks to match the original design. All windows were renovated with Low-emitting glass and the addition of interior storm windows to improve energy efficiency while also meeting all requirements mandated by the Department of Historic Resources. The unique lobby design was recalled with the restoration of the original chandelier, marble flooring, and brass elevator.

Floor plans and architectural detailing for each condominium on the second through sixth floors was specified by individual tenants. The seventh and eighth floors were renovated under the direction of Spectrum Design as the home to the building's owner. Combining the two floors created a two-story loft with double-sided fireplace, staircases, and open balcony spaces. Other unique features of the home include a gallery hallway reaching to each end of the building, gourmet kitchen, 4-5 bedrooms, a master suite, office, and plenty of room to entertain.