Spectrum Design Architecs | Engineers

Meridium Global Headquarters

Roanoke, Virginia

Travelers along I-581 will undoubtedly notice one of Roanoke City's now most visible buildings from the interstate - the 44,000 square-foot historic structure at 207 Bullitt Avenue, which Spectrum Design renovated to become the new expanded global headquarters for Meridium, the global leader in asset performance management software and consulting services. The 100-year-old building was to its original fa�ade with a few modern-day add-ons.

Spectrum Design's renovation plans emphasized the importance of showing off the historic warehouse materials, wide plank wood floors, exposed brick walls, and heavy timber columns and beams, while introducing modern elements such as new glass and aluminum stair enclosures to counter the historic brick structure.

The project had its fair share of challenges such as needing to replace most of the existing building systems. Spectrum Design also took into account Meridium's unique workflow needs and creatively arranged workspaces to support communication and collaboration between the software product and development team.

Spaces such as an outdoor terrace, break areas, and a fitness center with shower rooms were designed so they can be used by Meridium employees who often keep late hours at the office.

In restoring the building, layers of paint were removed from the interior brick walls, exposing the original brick face. Paint was also removed from the heavy timber framing and wood deck ceiling. Large sliding panel doors were re-purposed into operable room dividers in some of the team meetings rooms. New restrooms feature large porcelain tiles along the floor and wall surfaces and the sinks are colored concrete cast and polished in place.

The firm also took a creative direction with the original freight elevator cab, turning it into a novel conference space on the executive floor with the shaft itself infilled on the lower levels to create break rooms and meetings areas. The painted floor number markers are still visible on the wall.

The color palette utilizes a blend of historically accurate and bold high-tech hues consistently achieving a delicate balance between seemingly disparate elements. Lit niches for art and sculpture are carved into the walls so when traversing the space one feels engaged and active. Light spills into the corridors from transoms and partial height walls, maintaining the original structure and open feel of the warehouse space.

The century-old building originally served as a warehouse accessible to the rail line and was later the home of American Chemical Company. Upgrades included multiple environmental efficiency features such as state-of-the-art heating and air-conditioning systems, water-saving plumbing fixtures, and highly efficient lighting.