Spectrum Design Architecs | Engineers

Shenandoah River State Park Visitor's Center

Department of Conservation & Recreation

Warren County, Virginia

In 2007, Spectrum Design provided full design and construction phase services for the 4,593 square foot Visitor's Center in the majestic "Andy Guest" Shenandoah River State Park.

The Shenandoah River State Park Visitor's Center is single story with finishes that match and compliment the aesthetics of the surrounding building themes. The heavy timber structure utilizes regionally grown wood that has been certified by the Forest Stewardship Council. The building features a conference room, more than 800 square feet of glass viewing wall to showcase the outdoors and surrounding park, and a reception area and gift shop open up to a 600 square foot covered deck for viewing the Shenandoah Valley and river basin 180 vertical feet below the facility.

Designated LEED Silver, the Visitor's Center incorporates educational displays throughout the facility that highlight the building's "green" features such as a reflective metal roof to reduce heat absorption, a peat moss filtration system to treat waste from low flow water fixtures, and native landscaping and bioretention to improve the quality of storm-water runoff. In addition to being at the trail head of Cooke's Trail, some of the many other amenities include bathrooms and a shower, and bicycle racks. Offices and park administration spaces are centrally located within the facility and mechanical equipment is housed in a mezzanine level by allowing maximum utilization of the main level.